ULTRAPAK jest dostawcą pojedynczych maszyn i kompletnych instalacji procesowych CFT. Obsłużymy proces dla takich produktów jak:
Oferujemy przede wszystkim:
Różnorodne konfiguracje kuchni i wielkości kuchni przemysłowych są w stanie spełnić prawie każde życzenie Klienta. Nasze kuchnie służą m.in. do produkcji dżemów, baby food, ragu, serków topionych, humusu, ketchupu, sosów, zup, majonezów dressingów i dipów, masła orzechowego, kremów czekoladowych i wielu innych tzw. ‘ready meals”!
Jak uzyskasz upragniony produkt?
Zestawialnia jest punktem przyjęcia poszczególnych składników Twojego dania:
Dalej wchodzi do gry technologia.
Oto nasze przykładowe zestawy kuchni przemysłowych i zachodzące w nich procesy…
(baby food, sery topione, ragu, sosy, majonezy, zupy, humusy)
PRZYKŁADOWA PRODUKCJA BABY FOOD
(dżemy, konfitury, powidła)
PRZYKŁADOWA PRODUKCJA DŻEMU
(produkcja ketchupu)
PRZYKŁADOWA PRODUKCJA BABY FOOD
Chcąc produkować pulpę owocową lub warzywną zadbaj o jakość Twoich plonów i optymalny termin zbiorów. O proces technologiczny zatroszczymy się my.
Maszyny CFT dają gwarancję uzyskania doskonałego smaku, naturalnej barwy i wiernego zachowania wysokiej ilości składników odżywczych.
Posiadamy rozwiązania dla każdej skali produkcyjnej – poniżej prezentujemy przykład najmniejszej instalacji
Kompaktowy GUBILEO CONCEPT oraz ZENITH CHRONO CONCEPT
(max wydajność 2000 kg surowca / h)
To ekscytująca propozycja dla przemysłu owocowo-warzywnego.
Zestaw produkcyjny GUBILEO CONCEPT:
– pełna kontrola procesów z wykorzystaniem automatycznego sterowania, panelu dotykowego oraz z zdalnej asysty
– możliwość regulacji ustawienia łopat i dowolność nastawy obrotów układu roboczego
– możliwość zmiany ekranów sit, czasu przejścia,
– modułowa natura umożliwiająca konfigurację sprzętu w zależności od rodzaju owoców: rotacyjne młynki
zmiękczające, drylownice, sekcje do ekstrakcji na zimno.
W razie potrzeby Klient może doposażyć układ:
– w młynek młotkowego do surowca twardego – taki zestaw zmiękczający jest niezbędny w przypadku pracy
z warzywami okopowymi i twardymi owocami
– w drylownicę (bez elementów gumowych), gdzie pulpa wraz ze skórką jest oddzielana od pestek, które po oddzieleniu od nich miąższu są odrzucane z tyłu maszyny.
Pulpa i sok są następne odseparowane od skórki na odpowiednio dobranych ekranach ekstrakcyjnych, pozwalających uzyskać pożądany stopień rozdrobnienia. Opisywany proces charakteryzuje wysoki uzysk produktu z surowca.
Dodatkowy moduł ZENITH CHRONO wykorzystuje ewolucję wcześniejszego patentu CFT –
Para unosząca się w zasobniku w warunkach beztlenowych generuje ciśnienie, co zapobiega oksydacji świeżo wyprodukowanej gotowej pulpy. System dezaktywacji charakteryzuje się higienicznym design, łatwością eksploatacji i przeglądów technicznych, ekstremalną modularnością i szczególną efektywnością wymiany termicznej.
Dzięki krótkim czasom przetwarzania w warunkach beztlenowych ZENITH CHRONO jest szczególnie efektywny w dezaktywacji enzymatycznej miazgi, dzięki czemu uzyskasz wysoką lepkość produktu, znaczącą redukcję lub eliminację dodatku kwasu askorbinowego oraz zapewnienie walorów organoleptycznych gotowego wyrobu.