PRZETWÓRSTWO ŻYWNOŚCI

TECHNOLOGIE DLA PRZETWÓRSTWA OWOCOWO – WARZYWNEGO I KUCHNIE PRZEMYSŁOWE FIRMY CFT

ULTRAPAK jest dostawcą pojedynczych maszyn i kompletnych instalacji procesowych CFT. Obsłużymy proces dla takich produktów jak:

  • 🍒dżemów i musów owocowych
  • 🍅ketchupu, majonezów, sosów i dipów
  • 🍫 masła orzechowego i kremów czekoladowych
  • 🌿 olejów jadalnych
  • 🎯 i wielu innych… zrealizujemy każdy pomysł i dostarczymy Twoją nową linię! 

WIELKOPRZEMYSŁOWE W PEŁNI AUTOMATYCZNE KOMPLETNE LINIE PRZETWÓRCZE DO POMIDORÓW I JABŁEK FIRMY CFT

Oferujemy przede wszystkim:

  • Wielkoprzemysłowe, w pełni automatyczne, kompletne linie przetwórcze do pomidorów i jabłek od sekcji rozładunku i mycia surowca poprzez rozdrobnienie, dezaktywację, ekstrakcję.. do redukcji wory i pakowania aseptycznego(*). 
  • sekcje przyjęcia, sortowania oraz mycia owoców i warzyw
  • kompletne młyny zmiękczające surowce twarde, urządzenia siekające i turboekstraktory
  • stacje inaktywacji enzymatycznej miazgi owocowej i warzywnej
  • stacje wyparne i sterylizatory dla przemysłu owocowo-warzywnego
  • pakowarki aseptyczne do big-bag’ów oraz bag-in-box dla puree, passaty i koncentratów.
(*) Kompletne linie przetwórcze charakteryzuje skala realizacji. Instalacje CFT zapewniają pracę w przedziale dobowej zdolności przerobu surowca na poziomie:
– od 50 ton / dobę (absolutne minimum)
– do 10 000 ton / dobę.

KUCHNIE PRZEMYSŁOWE CFT

Różnorodne konfiguracje kuchni i wielkości kuchni przemysłowych są w stanie spełnić prawie każde życzenie Klienta. Nasze kuchnie służą m.in. do produkcji dżemów, baby food, ragu, serków topionych, humusu, ketchupu, sosów, zup, majonezów dressingów i dipów, masła orzechowego, kremów czekoladowych i wielu innych tzw. ‘ready meals”!

CFT - INNOWACYJNA FORMUŁA

Jak uzyskasz upragniony produkt?

Zestawialnia jest punktem przyjęcia poszczególnych składników Twojego dania:

  • form proszkowych (cukru, soli, skrobi, pektyn, stabilizatorów),
  • form płynnych (wody, olejów, emulsji),
  • form stałych (makaronu, ryżu, kaszy, mięsa, IQF: warzyw, owoców),
  • półproduktów (przecierów, past warzywnych,
  • puree owocowego, passaty, polpa fine).

Dalej wchodzi do gry technologia.

CFT - MODUŁOWA KONFIGURACJA

Oto nasze przykładowe zestawy kuchni przemysłowych i zachodzące w nich procesy…

VULCANO + SATURNO

(baby food, sery topione, ragu, sosy, majonezy, zupy, humusy)

PRZYKŁADOWA PRODUKCJA BABY FOOD

  • bojler z parą spożywczą do gotowania i rozmrażania surowców IQF
  • młynki o działaniu ciągłym
  • dozowanie surowców w formie stałej (makarony, IQF, groszek, ziemniaki)
  • dozowanie wodnej zawiesiny skrobi
  • smażenie i / lub gotowanie w próżni bez kontaktu tlenu
  • mieszanie z przeciwbieżnym podwójnym układem łopat
  • „redukcja” potrawy z kontrolą temperatury i ciśnienia w strefach kotła
  • sterylizator do utrwalania gotowego produktu
  • dozowanie, zamykanie i obróbka termiczna

TITANO

(dżemy, konfitury, powidła)

PRZYKŁADOWA PRODUKCJA DŻEMU

  • puree i IQF owoców,
  • cukier, pektyny, aromaty
  • PDSR (preriscaldatore disaeratore serpentino rotante) – rotacyjna spirala podgrzewająco – odgazowująca
  • jednostka odpieniająca (proces szumowania)
  • wyparka próżniowa (szybkie odparowanie) z wysokim współczynnikiem powierzchnia / objętości surowca
  • dozowanie, zamykanie i obróbka termiczna

JUPITER

(produkcja ketchupu)

PRZYKŁADOWA PRODUKCJA BABY FOOD

  • roztwory cukru i soli, solanka i ocet
  • koncentrat i błonnik pomidorowy 
  • podawanie roztworów cukru i soli odmierzane przez przepływomierze 
  • podawanie koncentratu, błonnika, octu i solanki odmierzane przez przepływomierze
  • nadanie charakterystyki smakowej – ręczne naważanie przypraw
  • zbiornik mieszalny i zbiornik buforowy 
  • Sterylizator i odgazowywacz z sekcją przetrzymania w 105oC
  • sekcja chłodzenia w warunkach aseptycznych do 35oC
  • homogenizator aseptyczny
  • detektor metalu
  • aseptyczny zbiornik buforowy
  • dozowanie, zamykanie i obróbka termiczna

CFT - PUREE DOSKONAŁE

Chcąc produkować pulpę owocową lub warzywną zadbaj o jakość Twoich plonów i optymalny termin zbiorów. O proces technologiczny zatroszczymy się my.
Maszyny CFT dają gwarancję uzyskania doskonałego smaku, naturalnej barwy i wiernego zachowania wysokiej ilości składników odżywczych.

Posiadamy rozwiązania dla każdej skali produkcyjnej – poniżej prezentujemy przykład najmniejszej instalacji

Kompaktowy GUBILEO CONCEPT oraz ZENITH CHRONO CONCEPT
(max wydajność 2000 kg surowca / h)

GUBILEO CONCEPT i ZENITH CHRONO

To ekscytująca propozycja dla przemysłu owocowo-warzywnego.
Zestaw produkcyjny GUBILEO CONCEPT:
– pełna kontrola procesów z wykorzystaniem automatycznego sterowania, panelu dotykowego oraz z zdalnej asysty
– możliwość regulacji ustawienia łopat i dowolność nastawy obrotów układu roboczego
– możliwość zmiany ekranów sit, czasu przejścia,
– modułowa natura umożliwiająca konfigurację sprzętu w zależności od rodzaju owoców: rotacyjne młynki
zmiękczające, drylownice, sekcje do ekstrakcji na zimno.

 

W razie potrzeby Klient może doposażyć układ:
– w młynek młotkowego do surowca twardego – taki zestaw zmiękczający jest niezbędny w przypadku pracy
z warzywami okopowymi i twardymi owocami
– w drylownicę (bez elementów gumowych), gdzie pulpa wraz ze skórką jest oddzielana od pestek, które po oddzieleniu od nich miąższu są odrzucane z tyłu maszyny.
Pulpa i sok są następne odseparowane od skórki na odpowiednio dobranych ekranach ekstrakcyjnych, pozwalających uzyskać pożądany stopień rozdrobnienia. Opisywany proces charakteryzuje wysoki uzysk produktu z surowca.

Dodatkowy moduł ZENITH CHRONO wykorzystuje ewolucję wcześniejszego patentu CFT –
Para unosząca się w zasobniku w warunkach beztlenowych generuje ciśnienie, co zapobiega oksydacji świeżo wyprodukowanej gotowej pulpy. System dezaktywacji charakteryzuje się higienicznym design, łatwością eksploatacji i przeglądów technicznych, ekstremalną modularnością i szczególną efektywnością wymiany termicznej.
Dzięki krótkim czasom przetwarzania w warunkach beztlenowych ZENITH CHRONO jest szczególnie efektywny w dezaktywacji enzymatycznej miazgi, dzięki czemu uzyskasz wysoką lepkość produktu, znaczącą redukcję lub eliminację dodatku kwasu askorbinowego oraz zapewnienie walorów organoleptycznych gotowego wyrobu.

CFT - NOWA PERSPEKTYWA EKSTRAKCJI I RAFINACJI

  • ELASTYCZNOŚĆ
  • HIGNIENA
  • EKEKTYWNOŚĆ
  • MODUŁOWY CHARAKTER
  • ZALETY SENSORYCZNE
    – lepsza barwa produktu dzięki wyeliminowaniu efektu brązowienia wywoływanego obecnością enzymów
    utleniających (oksydazy polifenolowej i peroksydazy).
    – poprawa walorów smakowych i aromatycznych, dzięki zastosowaniu kondensacji oparów w przeciwprądzie.
    – lepsza lepkość dzięki ultraszybkiej dezaktywacji beztlenowej pektynoesterazy.
    – niższe koszty wytwarzania dzięki redukcji dodatku kwasu askorbinowego.